Contractenrecht

"Staat dat dan nergens in het contract?"

Contracten sluit je bijna dagelijks. Van een eenvoudige aankoop tot een huurovereenkomst of arbeidscontract. Ook binnen je bedrijfsvoering werk je constant met contracten, zowel intern als extern. Veel zakelijke geschillen ontstaan als afspraken achteraf onduidelijk blijken of afspraken zelfs helemaal niet in het contract staan.

Laat een advocaat contractenrecht daarom je overeenkomsten opstellen of controleren. Met oog voor jouw specifieke belangen en risico's. Zo bespaar je discussies en eventuele hoge rechtskosten. Praktische tips:

Doe dit vooral niet:

  • Het nalaten om bepaalde zaken expliciet in het contract te benoemen, omdat je dat min of meer vanzelfsprekend vindt. Goede communicatie is cruciaal om juridische discussie te voorkomen.
  • Zelf sleutelen aan bestaande contracten. Daarmee werk je tegenstrijdigheden in de hand omdat er bij contracten vaak wordt verwezen naar andere (samenhangende) artikelen. Wijzig je iets, dan kan dat onbedoeld verwarring zaaien.

Doe dit vooral wel:

  • Zorg dat het contract vermeldt waarom het wordt gesloten. De redenen verklaren waarom bepaalde afspraken worden gemaakt.
  • Gebruik algemene voorwaarden voor standaardafspraken die voor elk contract gelden, zoals de betalingstermijn of het ruil- en retourbeleid.

Wat kan een KZO|O13 Advocaat voor jou betekenen?

Een contract is precisiewerk. Joost Buur en Leo van Osch zorgen ervoor dat je afspraken juridisch kloppen en dat je je bewust bent van bepaalde consequenties. Bovendien adviseren onze advocaten bij:

  • Conflicten, de uitleg van artikelen, hoe je contracten beëindigt of hoe je een schadevergoeding eist, dan wel de aansprakelijkheid beperkt.
  • Het maken of actualiseren van Algemene Voorwaarden.

In de praktijk!

Uitsluiten aansprakelijkheid.
Stel, je produceert en verkoopt ophangsystemen voor schilderijen. Natuurlijk doe je dat met zorg en aandacht. Toch kan het voorkomen dat er een keer een misser tussen zit. Bij je klant valt het schilderij naar beneden, met alle mogelijke schade van dien. Kun jij als ondernemer de aansprakelijkheid voor dit soort fouten uitsluiten of beperken? Ja, dan kan met een slimme clausule. Die geldt vooral als bedrijven onderling zaken doen. Lever je aan consumenten, dan wordt het lastiger. Al moeten zij wel kunnen aantonen dat er een verband bestaat tussen de aangerichte schade en het eventuele ondeugdelijke product.

Onze contractrecht advocaten