Co-ouderschap: altijd een succes?

26 maart 2019

Eerder dit jaar verscheen in de Volkskrant een uitgebreid  artikel over de voor- en nadelen van het co-ouderschap, gebaseerd op diverse (internationale) onderzoeken. Maar wat is co-ouderschap?  En is de opkomst van co-ouderschap een positieve ontwikkeling?

We spreken van co-ouderschap wanneer beide ouders de zorgtaken nagenoeg gelijk verdelen. De kinderen hebben dan als het ware "twee huizen". Is er alleen sprake van co-ouderschap bij een strakke 50/50 verdeling? Nee, het gaat om betrokken ouderschap. Niet de kwantiteit maar de kwaliteit is van belang om te garanderen dat beide ouders écht betrokken (kunnen) blijven. 

Een veel gestelde vraag is of het co-ouderschap wettelijk verplicht is. Nee, dat is niet zo. Vanaf 1 maart 2009 bepaalt de wet wel dat er sprake moet zijn van gelijkwaardig ouderschap, wat niet betekent dat de zorgtaken 50/50 verdeeld moeten worden. Feit is wel dat het co-ouderschap sindsdien populairder is geworden. Is dat een positieve ontwikkeling?

Een harde conclusie is niet te trekken vanwege de vele verschillende regelingen. Wel blijkt dat "co-ouderschap" van zowel ouders als kinderen veel vraagt en dat het per kind en/of ouder verschilt of het werkt. Leeftijd, gezinssamenstelling en karakters, het speelt allemaal een rol. Daarnaast helpt het als ouders nog op goede voet met elkaar staan. Zij zullen namelijk moeten samenwerken en daar waar nodig met elkaar contact op te nemen. Wanneer de verstandhouding tussen de ouders minder goed is, kunnen strakke afspraken helpen. Maar niet alles is vast te leggen, want als de lievelingsknuffel vergeten is, dan zal er toch contact moeten zijn.  

Is het co-ouderschap dan wel zo fijn? Ons devies

Een co-ouderschap: als het werkt is de beloning groot. De kinderen kunnen met iedere ouder hun relatie behouden, wat belangrijk is. En als het goed gaat geeft het iedere ouder ook de ruimte en tijd om "om de week" te bouwen aan een nieuw leven. Tijd voor jezelf, zeker na een scheiding, is nodig om te nemen en zo heb (of houd je) energie om een leuke ouder te zijn! Als een co-ouderschapsregeling echter met horten en stoten wordt uitgevoerd, bestaat de kans dat de nadelen echt de overhand gaan nemen, met alle negatieve gevolgen van dien.

Scheiden is en blijft maatwerk. Of een co-ouderschapsregeling voor jou en jouw gezin werkt hangt af van veel factoren.  Wij hebben veel ervaring bij het inschatten van de situatie en zullen pro actief meedenken in mogelijkheden om tot een regeling te komen. Mét of zonder intensief contact, zolang het de kinderen maar ten goede komt. Waar daar draait het natuurlijk uiteindelijk om.

Het artikel van de Volkskrant kunt u hier lezen. 

Neem voor meer informatie contact op met: