De feestdagen: ook een feest na de scheiding

28 november 2018

Voor (net) gescheiden ouders kan de decembermaand niet zo feestelijk voelen. Wat eerst dé maand was om gezellig met familie samen te zijn, voelt wellicht nu als een maand waar je nog meer wordt geconfronteerd met de scheiding. Om nog niet te spreken over het gedoe rondom de kinderen: waar (en met wie) wordt welke feestdag gevierd? Met deze 3 tips in je achterhoofd wordt echter de feestmaand wat makkelijker.

1. Leg de afspraken goed vast

In het ouderschapsplan worden vaak al afspraken gemaakt over de feestdagen. Een bestendige verdeling van de feestdagen biedt de ex-partners maar vooral de kinderen van tevoren veel rust en zekerheid. Zo voorkom je vervelende discussies over wie nu weer de kinderen bij Kerst of Oud- en Nieuw wel heeft en wie niet en kan je meer ontspannen de feestdagen tegemoetzien. Ook zaken zoals cadeaus en eet- en dieetwensen zijn verstandig om voor de feestdagen te bespreken met je ex-partner.

2. Gun het elkaar

Zo graag als jij de feestdagen met de kinderen wil vieren, zo  graag wil jouw ex-partner dit natuurlijk ook. Heb begrip voor elkaar en elkaars wensen omtrent de verdeling. Wil jouw ex-partner graag Kerstavond met de kinderen doorbrengen? Maak een goed compromis dat jij de kinderen dan tijdens Nieuwjaar hebt. Zo kan je beiden uitkijken naar jullie "eigen" dag met de kinderen.

3. Leg je problemen opzij

Loopt de zorg- en omgangsregeling niet zo soepel als bedoeld? Of gaat de communicatie tussen jou en jouw-partner niet lekker? Dit is natuurlijk voor iedereen heel erg vervelend. Het is natuurlijk belangrijk de kinderen hier buiten te laten, maar dit is zéker belangrijk tijdens de feestdagen. Kinderen pikken meer op dan je denkt en dit terwijl de feestdagen voor kinderen wellicht de leukste de leukste dagen van het jaar zijn. Laat ze ook lekker genieten en zet de problemen deze maand even opzij. Zo kan je zelf ook meer genieten van de familie om je heen.

Wil je meer lezen over de feestdagen, neem dan vooral een kijkje op de website van vFAS.

Neem voor meer informatie contact op met: