Inkomensnorm voor gezinshereniging te streng

5 maart 2010

Europees Hof fluit Nederland terug.

De Nederlandse inkomensnorm voor gezinshereniging is in strijd met Europese wetgeving. De eis dat mensen die een buitenlandse bruid of bruidegom naar Nederland willen halen minstens 120 procent van het minimumloon moeten verdienen, is te streng. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vastgesteld.

‘Dit zal gevolgen hebben voor het Nederlandse beleid', zegt de Leidse emeritus-hoogleraar immigratierecht Pieter Boeles. ‘De eis dat de aanvrager een duurzaam, zelfstandig inkomen heeft van 120 procent van het minimum loon, moet van tafel.'Dat beaamt de Tilburgse hoogleraar Anton van Kalmthout. ‘Nederland kan er niet onderuit. Uitspraken van het Hof zijn bindend.'

Het Hof stelde vast dat Nederland geen gezinshereniging mag weigeren als de aanvrager kan bewijzen dat hij beschikt over ‘stabiele en regelmatige inkomsten' waarmee hij kan voorzien in de ‘noodzakelijke kosten' van zijn bestaan en dat van zijn partner. De aanvraag van iemand die alleen een uitkering heeft, mag worden geweigerd. Ieder verzoek moet individueel worden beoordeeld.

Sinds november 2004 hanteert Nederland strenge regels om de toestroom van vaak laagopgeleide importbruiden te beperken en hun integratiekansen te vergroten. Aanvragers die al voor hun komst naar Nederland getrouwd waren, moeten ten minste het minimumloon verdienen. Wie later in het huwelijk is getreden, moet voldoen aan de norm van 120 procent. Dat blijkt dus een te strenge norm te zijn.

Meer hierover weten van een advocaat familierecht in Tilburg? 

Bron: De Volkskrant 5 maart 2010