3 tips: hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?

8 augustus 2018

Het wordt door scheidende partners vaak als het vervelendste moment gezien: het vertellen aan de kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Wanneer je dit echter samen goed voorbereid, kan dit een groot deel van de zorgen over dit gesprek al wegnemen. Bovendien zorg je er zo voor dat je kinderen op een goede manier kunnen omgaan met de scheiding. We geven je 3 tips om je voor te bereiden voor het gesprek met de kinderen.

1. Vertel het gezamenlijk

Wanneer je het samen aan de kinderen vertelt, komt het meer over als een beslissing van jullie tweeën. Bespreek van te voren samen wie wat vertelt, zodat je alle twee ongeveer even veel aan het woord bent. Zo komt het nog meer over als een boodschap van jullie samen. Zorg bovendien dat je het gelijk vertelt aan alle kinderen, ook al is er een groot verschil van leeftijd. Je wilt voorkomen dat broertjes en zusjes het namelijk van elkaar horen.

2. Vertel het op het juiste moment

Kinderen zijn erg gevoelig. Vaak voelen ze het al aan dat er iets scheelt. Toch is het niet altijd het verstandigst om meteen na de beslissing van jullie samen om uit elkaar te gaan, dit ook meteen de kinderen mee te delen. Jongere kinderen kan je bijvoorbeeld korter van te voren inlichten over de situatie. Oudere kinderen moet je uiteraard wel eerder op de hoogte stellen, nu zij ook meer meekrijgen van de situatie. Maar rode draad is: ga het gesprek pas aan, als je daadwerkelijk ook al iets concreets kan voorleggen. De kinderen zullen veel vragen hebben. Neem de tijd om deze vragen ook daadwerkelijk te kunnen beantwoorden.

Ook de locatie en het tijdstip kunnen van belang zijn. Vertel het in een omgeving waar de kinderen zich op hun gemak voelen en zich eventueel kunnen terugtrekken als zij daar behoefte aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer of de keuken. Begin het gesprek bijvoorbeeld ook niet vlak voordat de kinderen ergens heen moeten. Ze moeten echt de tijd en de ruimte krijgen om vragen te stellen, met hun emoties om te kunnen gaan en zich enigszins gerustgesteld te voelen over de situatie. In het weekend of in de vakantie heb je hier de tijd voor.

3. Vertel de juiste zaken

Het belangrijkste is natuurlijk wát je de kinderen vertelt. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Maar richtlijnen kunnen wel gegeven worden. Steek het bijvoorbeeld nooit op één ouder, maar presenteer het echt als een beslissing van jullie beiden (hoe moeilijk dit soms ook is). Probeer details achterwege te houden en vertel een kort, algemeen verhaal over de aanleiding. Focus je vooral op de uitwerking van de scheiding voor de kinderen. Dit is voor hen het belangrijkst.

Tot slot. Het gesprek zal inhoudelijk natuurlijk helemaal afhangen van jullie kinderen. Jij zelf weet het beste hoe je dit kan brengen. De boodschap die we willen meegeven is dat een goede voorbereiding veel helpt en voor de kinderen veel duidelijkheid schept. En dat is uiteindelijk toch het belangrijkst: dat de kinderen toch nog gelukkig en zorgeloos kunnen opgroeien, ondanks dat hun ouders uit elkaar gaan. 

Bron afbeelding.

Neem voor meer informatie contact op met: