Week van de Mediation: goed scheiden

Door: Chantal van der Sprong - 15 juni 2017

Scheiden kan én mag tegenwoordig. Was een kind vroeger één van de weinigen in de klas, tegenwoordig is er een beleid op school hoe om te gaan met gescheiden ouders. Alleen met de kinderen op vakantie? Geen probleem, er is een divers aanbod aan "alleenstaande ouder reizen".  Zodra de maatschappij zich aanpast kun je stellen dat taboes doorbroken zijn. Scheiden is een verworven recht van stellen wie niet meer samen verder kunnen. Scheiden is ook lijden, daar is eenieder zich bewust van. Dat is ook de reden waarom er veel aandacht wordt besteed aan "goed scheiden".  

Goed scheiden kan op veel manieren, waaronder via mediation. Scheidingsmediation is in de echtscheidingspraktijk niet meer weg te denken. Als mediation wordt ingezet leert de ervaring dat partijen eerder de gevolgen van de scheiding kunnen accepteren omdat men zelf de afspraken tot stand heeft laten komen. Mediation geeft partijen de vrijheid om afspraken op maat te maken.

Goed scheiden valt of staat met goede begeleiding, goede afspraken en een goed convenant. Niet alleen op de korte termijn, maar zeker ook richting de toekomst.

Als advocaat-mediator zie ik in mijn praktijk een enorme toename in geschillen die ontstaan nadat de mediation afgerond is. Direct of jaren later. Een veel voorkomend probleem is dat de overeenkomsten simpelweg niet overeenkomen met wat men dacht afgesproken te hebben, maar ook juridische missers en leemtes waardoor bijvoorbeeld afspraken niet afdwingbaar zijn. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de mediators niet of onvoldoende over de juridische kennis beschikken en of geen ervaring hebben vanuit de procespraktijk. 

Een voorbeeld. De mediator berekende de hoogte van de kinderalimentatie bij een co-ouderschap situatie.  In de overeenkomst werd opgenomen dat de man alimentatie aan de vrouw verschuldigd was en dat hij (datzelfde bedrag) naar de kinderrekening moet overmaken omdat daarvan alle kosten betaald zouden worden. Dubbel op dus. De man maakt dit bespreekbaar, maar krijgt geen gehoor bij zijn ex-partner. De verstandhouding verslechtert, de man staakt gedeeltelijk de betaling naar de kinderrekening. Ze komen er niet uit. De vrouw schakelt het LBIO in en laat loonbeslag leggen. De gang naar de rechter wordt gemaakt. Daar ligt de vraag voor wat nu de afspraken zijn. De rechter geeft aan dat hij de man zeker wel kan volgen. Voor de hand liggend is de afspraak niet, maar dat wil niet zeggen dat men dit niet zo heeft willen afspreken. Omdat de mediator geen verslagen heeft gemaakt, kan daarop niet worden teruggevallen. De rechter moet het doen met de tekst van het convenant, wat uiteindelijk in stand blijft.  Want, zo oordeelt de rechter, partijen zijn onder begeleiding van een mediator uit elkaar gegaan en het convenant is ondertekend waarmee (meer) aannemelijk is dat men een en ander zo bewust heeft laten opschrijven. De verstandhouding van deze mensen is stuk, einde van het goed gescheiden gevoel.

Goed scheiden is meer dan alleen de scheiding zelf, ook op lange termijn moet het goed blijven. Er zullen altijd omstandigheden zijn waardoor het convenant weer boven water komt of dat eerdere afspraken niet ongewijzigd in stand kunnen blijven. Is er een goed convenant, dan is er ook (later) voor iedereen helder wat de afspraken waren en zijn er minder discussies als er een wijziging moet worden doorgevoerd.  

 Ook zelf ben ik al jaren advocaat-mediator (lid van de vereniging familierecht advocaten en mediators (vfas)). Als advocaat-mediator breng ik orde in de eerste chaos, probeer ik onzekerheden weg te nemen én is het doel de ex-partners weer perspectief te laten zien. Het is zaak te voorkomen dat afspraken gemaakt worden vanuit schuldgevoelens of dat juist de één de ander overruled. Ik zie vaak dat wordt afgezien van partneralimentatie, dat kan en mag, maar alleen als je als advocaat-mediator zeker weet dat dit een bewuste (en verantwoorde) keuze is. Ontstaat er achteraf spijt, dan zijn de gevolgen groot. Als advocaat-mediator kan ik de juridische expertise en ervaring vanuit de procespraktijk (waar gaat het mis en hoe kun je dat voorkomen), combineren met de mediation. Wat mij betreft een perfecte combinatie.

Goed scheiden begint bij een goede mediation.

Heb je vragen of zou je graag advies willen?  We staan je graag te woord.

Neem voor meer informatie contact op met: