Man loopt Postcode Kanjer mis na huwelijk van 30 jaar

29 december 2015

Na een huwelijk van ruim 30 jaar scheidden man en vrouw op 1 oktober 2015. Eigenlijk zijn alle zaken geregeld, maar dan valt in januari 2015 de Postcode Kanjer van ruim 2,1 miljoen euro op een lot op naam van de vrouw. De man maakt aanspraak op de helft van deze Kanjer. De prijs viel immers op een lot toen zij nog niet gescheiden waren. De rechtbank wil hier niets van weten en beslist dat de gehele prijs aan de vrouw toekomt.  Waarom?

Oordeel rechtbank
Het verzoekschrift tot echtscheiding werd ingediend op 20 november 2014. De rechtbank meende daarom dat ook op dat moment gekeken moest worden naar de boedel. Alles wat op dat moment in de boedel aanwezig was, moest verdeeld worden. Nu de prijs pas in januari 2015 op het lot viel, viel deze prijs daarom allereerst al niet in de te verdelen boedel. Ook werd de premie voor het lot pas op 26 november 2014 afgeschreven, dus na de peildatum. Zowel het lot als de rekening waarvan het bedrag werd afgeschreven en waarop de prijs werd gestort stonden bovendien op naam van de vrouw. Ook woog de rechter nog mee dat het echtpaar al ruim vier jaar gescheiden leefde, de man alweer vier jaar samenwoonde met zijn nieuwe vriendin én de man geen bijdrage had geleverd dan wel leverde in de kosten van de huishouding.       
Al met al, reden genoeg om de prijs geheel aan de vrouw toe te kennen, zo oordeelde de rechtbank.

Conclusie
De rechtbank oordeelde dus dat de Postcode Kanjer niet in de huwelijksgoederengemeenschap viel. De prijs was pas na de peildatum op het lot gevallen en uitgekeerd. Als peildatum hanteerde de rechtbank de datum van indiening van het verzoekschrift. Een zeer bittere pil voor de ex-man na een huwelijk van 30 jaar, hij kon fluiten naar zijn deel van de Postcode Kanjer.

Meer weten van een echtscheidingsadvocaat uit Tilburg? 

Bron: Rechtbank Amsterdam 23 december 2015, ECLI:NL:RBAMS:2015:9150

Neem voor meer informatie contact op met: