In arren moede

Door: Leo van Osch - 4 september 2012

Het komt na een echtscheiding steeds vaker voor dat partijen besluiten om de gemeenschappelijke woning niet te verdelen. Pogingen om de woning te verkopen stranden en zeker als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde besluiten partijen in arren moede dan maar om in afwachting van het herstel van de woningmarkt samen eigenaar te blijven, ook al zijn ze gescheiden.
Dat kan, maar dan is het wel verstandig om een aantal dingen goed af te spreken.

Zomaar wat vragen:
Blijft een van partijen in de woning wonen? Zo ja, voor hoe lang en blijft de woning in de (stille) verkoop ?
Wordt er wel of niet gekozen voor het fiscaal partnerschap ?
Is degene die de woning bewoont ook degene die de hypotheekrente betaalt en wie neemt de hypotheekrente in de aangifte IB mee ?
Bedenk dat degene die vertrekt de woning maar twee jaar als eigen woning mag beschouwen en dat het daarna is afgelopen met de aftrekbaarheid van de rente. Ben je ieder voor de helft eigenaar dan moet ieder de helft van het huurwaardeforfait opgeven. Degene die niet in de woning woont, mag dat dan weer als onderhoudsbijdrage aftrekken.

Maar ook: Wie betaalt de zakelijke lasten zoals verzekeringen/OZB en wat doe je met het onderhoud van de woning? Denk ook aan investeringen om het pand aantrekkelijker te maken. Blijft de regeling hetzelfde bij samenwonen met een nieuwe partner?

Vanzelfsprekend zijn wij behulpzaam bij het maken van sluitende afspraken.

Leo van Osch

 

Meer hierover weten van een familierechtadvocaat in Tilburg?

Bron: column Tilburgse Koerier