Nieuwe wet echtscheiding

Door: Leo van Osch - 15 november 2011

Over iets meer dan een maand treedt na jarenlange voorbereidingen een nieuw stukje wetgeving in werking op het echtscheidingsgebied. Van het oorspronkelijke grootschalig onderhoud is weinig meer overgebleven, maar een aantal veranderingen hebben de eindstreep gehaald. Een van de veranderingen die mogelijk grote gevolgen zou kunnen hebben is de datum waarop het huwelijksgemeenschap eindigt.

Nu is dat het moment waarop een van partijen sterft of wanneer de uitspraak van de rechtbank door de ambtenaar van de burgerlijke stand wordt ingeschreven. ( eigenlijk maakt hij een aantekening op de huwelijksakte) Dat laatste verandert. Vanaf 1 januari eindigt de huwelijksgemeenschap direct per het moment dat het verzoek tot echtscheiding bij de Rechtbank wordt ingediend.

Wel moet de Rechtbank nog wel een uitspraak doen, omdat anders met terugwerkende kracht een streep wordt getrokken door deze vorm van beëindiging.

Heeft de nieuwe regeling voordelen? Ja. Een voorbeeld: het komt regelmatig voor dat de man of vrouw bang is dat zijn partner tijdens de echtscheidingsprocedure schulden gaat maken. Zie je dat aankomen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk het verzoekschrift echtscheiding in te dienen. Het huwelijk is dan - zonder dat de ander dat in de gaten heeft- meteen geëindigd.

Voor nadere informatie kunt u bij een van onze familierechtadvocaten terecht.

 

Bron: column Tilburgse Koerier

Neem voor meer informatie contact op met: