Is een Indiaas draagmoederkind Nederlands of niet?

1 maart 2011

Rechter stelt natuurlijke vader in gelijk.

Een onvruchtbaar Nederlands stel krijgt in een kliniek in India met hulp van een Indiase draagmoeder een zoon. Het kind is verwekt met sperma van de man en een eicel van een onbekende Indiase vrouw. Het stel gaat na de geboorte meteen voor hun kind zorgen in India. Zij vragen aan de Indiase rechter de procedure en de geboorteakte te controleren. De Indiase rechter verklaart dat de Nederlandse man juridisch de vader is van het kind. De draagmoeder en haar man geven hun goedkeuring. Een aanvraag bij het consulaat om een Nederlands paspoort voor het jongetje wordt echter geweigerd. De Staat vindt dat er tussen de vader en het kind geen familierechtelijke betrekking bestaat.

Dat de man op de geboorteakte staat, betekent niet dat hij naar Nederlands recht ook de juridische vader is. Nederlander worden via een draagmoeder staat niet in de wet als mogelijkheid. De draagmoeder was gehuwd - en een procedure tot ontkenning van het vaderschap bestaat in India niet. De echtgenoot van de draagmoeder is juridisch dus de vader, niet de Nederlandse man. Het jongetje is daarom een gewone vreemdeling, die een machtiging tot voorlopig verblijf moet aanvragen. De ouders hebben ten onrechte de strenge Nederlandse eisen voor draagmoederschap omzeild.

De rechter zegt in kort geding dat de Staat het kind binnen 72 uur een nooddocument moet geven. Hij vindt het aannemelijk dat het kind uiteindelijk een Nederlands paspoort zal krijgen. Nu dreigt het kind stateloos te worden, omdat hij ook in India illegaal is vanwege zijn Nederlandse vader. Het stel heeft bovendien de juiste Indiase documenten verworven voordat ze een paspoort aanvroegen. Ook heeft de Staat procedurele fouten gemaakt.

Meer weten over familierecht van een advocaat in Tilburg?

Het hele artikel lezen?

 

Bron: Vzr Haarlem 10 januari 2011 LJN BP0426, bewerking van weblog van Folkert Jensma nrc.nl 22 februari 2011

Neem voor meer informatie contact op met: