Meer scheidingen bij stabielere huizenprijs

9 juni 2010

Piek aan echtscheidingen.

Nu de huizenmarkt na een periode van prijsdalingen in delen van het land stabiliseert, neemt het aantal echtscheidingen toe. ‘Normaliter zien wij een piek rond Kerst en Oudjaar, maar die piek is uitgesteld en dient zich nu aan', zegt Rik Smit van Scheiden Op Maat. Een ander advieskantoor spreekt zelfs van een ‘echtscheidingstsunami'.

De relatie met de huizenmarkt lijkt aanwezig. Smit hoort van cliënten dat zij het over de meeste zaken eens zijn, behalve over de vraag wat te doen met de koopwoning. ‘Veel mensen hebben lang stilgezeten vanwege de onverkoopbaarheid van hun huis... maar er komt een punt dat het echt niet langer gaat', zegt Smit. ‘Dat in het huizensegment onder de vijf ton weer sprake is van een lichte stijging van de prijzen, lijkt voor veel echtparen het signaal om de scheiding nu door te zetten.'

In 2006, 2007 en 2008 schommelde het aantal scheidingen rond de 35.000. In 2009, toen de economische crisis voelbaar werd (ook op de huizenmarkt) liep het aantal echtscheidingen met 10 procent terug.

Een periode van laagconjunctuur resulteert uiteindelijk in een stijging van het aantal echtscheidingen, zegt CBS-onderzoeker Jan Latten. Financiële onzekerheid, de dreiging van werkloosheid en inkomensverlies zetten spanning op een huwelijk. De belangrijkste reden voor een echtscheiding heeft echter niets met geld te maken. Voor 30 procent van de mannen en 26 procent van de vrouwen geldt dat er een derde in het spel was.

Meer weten hierover van een echtscheidingsadvocaat in Tilburg?

Bron: Volkskrant.nl 27-4-10