Vrouw teruggefloten vanwege misbruik

23 maart 2010

Rechter vernietigt huwelijkse voorwaarden.

De vrouw in deze rechtszaak beweerde op huwelijkse voorwaarden te willen trouwen vanwege de ziekelijke procedeerlust van de man. Hun vermogens moesten daarom gescheiden blijven. De man stelde dat hij bij het maken van de huwelijkse voorwaarden labiel was, onder psychologische behandeling stond en medicijnen gebruikte. Hij tekende wel maar vond dat zijn vrouw misbruik maakte van de situatie. Zij wist van de onevenwichtige toestand en drukte de huwelijkse voorwaarden toch door. 

De man onthulde:
" Toen we op weg naar de notaris gingen waren er al spanningen onderweg in de auto. Ik heb toen iets gezegd van: waarom moet het allemaal zo snel gaan. Ik moest alles nog op een rijtje krijgen, ook in verband met de problematiek rond het overlijden van mijn moeder,en mijn hernieuwde contacten met mijn broers en zussen. Ik weet niet meer hoe mijn vrouw daarop heeft gereageerd. Toen we bij de notaris kwamen, was de situatie nog zoals in de auto. De notaris ontdekte iets in de akte, wat kennelijk niet goed was, en heeft ons toen enkele minuten alleen gelaten. In die tijd heeft zij tegen mij gezegd iets als: als je niet tekent, ga ik scheiden. Ik was perplex; het leek of ik een klap in mijn gezicht kreeg. Ik had het ook niet verwacht omdat zij en ik elkaar toen al 52 jaar kenden. Toen de notaris terugkwam heeft hij aan ons gevraagd, wat we hadden besloten. Daarop antwoordde mijn vrouw dat we zouden ondertekenen. Ik was zo beduusd dat ik niets meer heb gezegd. De akte is toen in stukjes voorgelezen en ondertekend. Nadien is in die periode tussen ons niet over een scheiding gesproken; wel is er in maart 2004, nadat de therapeut Visser uit Norg daarover met ons samen had gesproken, besloten dat het beter was dat we tijdelijk niet 24 uur onder een dak woonden."

Omdat de psychiater de labiele situatie en het medicijngebruik van de man bevestigde, nam de rechter inderdaad aan dat de vrouw misbruik had gemaakt van de omstandigheden, zodat de huwelijkse voorwaarden niet geldig waren.

Meer weten over huwelijkse voorwaarden van een advocaat familierecht in Tilburg?

Bron: Gerechtshof Leeuwarden 11 maart 2010 LJN BL 7182