Wel of geen kerstpakket?

1 december 2017

Het lijkt wat oubollig en niet meer helemaal van deze tijd, maar deze week werd toch weer duidelijk dat werknemers erg blij worden van een kerstpakket. Hoogste tijd dus om vooronderzoek te plegen en wat leuks te gaan bestellen voor op kantoor. Zeker omdat de kosten van een kerstpakket onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn voor de omzetbelasting.

Aftrekbaar, wanneer dan?

Voor personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken bestaat er een regeling waardoor deze kosten aftrekbaar zijn. Dit soort kosten is aftrekbaar tot een drempelbedrag van € 227,-- (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar.

"Per ontvanger" betekent dat de kosten persoonsgebonden moeten zijn. Bij een fruitmand voor een zieke werknemer is dit natuurlijk makkelijk vast te stellen. Het is lastiger als je bijvoorbeeld een personeelsfeestje hebt georganiseerd waarbij alle medewerkers aanwezig waren. De truc voor de aftrekbaarheid van kosten van een gezamenlijke activiteit is de totale kosten van zo'n feest te delen door het aantal aanwezigen om tot de (eventueel aftrekbare) kosten per werknemer te komen.

Enkel de kosten waarover daadwerkelijk btw moet worden betaald tellen mee voor deze aftrekregeling. Een contante betaling voor een 13e maand telt bijvoorbeeld dus niet mee. Een eigen bijdrage van de werknemer voor voorzieningen moet van de uitgaven worden afgetrokken. Hieronder zie je in een voorbeeldje hoe dit in zijn werk gaat:

Een werknemer betaalt per jaar € 50,-- aan eigen bijdrage voor voorzieningen;

Zijn werkgever maakt € 100,-- kosten voor een kerstgeschenk en € 200,-- kosten voor een personeelsfeestje;

€ 300,-- -/- € 50,-- = € 250,-- dus niet onder het drempelbedrag van € 227,-- en  daardoor niet aftrekbaar van de btw.

Overigens moet over de eigen bijdrage apart wel btw worden betaald. Dit heeft echter niets te maken met de aftrekbaarheid van personeelsvoorzieningskosten.

Tip

Het is natuurlijk voor werknemers leuk om aan het einde van het jaar een presentje te krijgen. Let wel op met de aftrekbaarheid van deze kosten: te veel afgetrokken btw moet namelijk gewoon terugbetaald worden. Houd dus goed bij hoeveel kosten je per jaar aan individuele werknemers uitgeeft, zodat je niet voor verassingen komt te staan. 

Bron plaatje 

Neem voor meer informatie contact op met: