Rechter staat all-in loon bij Albert Heijn toe

Door: Marilet Hollants - 25 februari 2010

De rechter in hoger beroep heeft supermarktketen Albert Heijn, en de winkels van Etos en Gall & Gall in het gelijk gesteld in het kort geding over het zogeheten all-in uurloon. Vakbonden CNV en FNV waren tegen deze betalingswijze, waarbij vakantiegeld en winstdeling verspreid worden betaald. De regeling geldt voor de circa 50.000 parttime winkelmedewerkers met een contract van maximaal 48 uur per maand. Zij krijgen hun vakantiegeld en winstdeling niet zoals gebruikelijk apart uitbetaald, maar verrekend in het uurloon. Behalve Albert Heijn waren ook de winkels van Etos en Gall & Gall van supermarktconcern Ahold recentelijk overgegaan op all-in beloning.

Strijd met de wet ?
Albert Heijn stelt dat een hoger uurloon het bedrijf aantrekkelijker maakt voor de veelal jongere medewerkers. Die hoeven minder lang op hun volledige salaris te wachten. Maar volgens de vakbonden kunnen werknemers in de problemen raken, als ze bijvoorbeeld een uitkering hebben en door het hogere all-in loon een lagere aanvullende bijstand krijgen.
Bij supermarkten Super de Boer en C1000 is dezelfde regeling al wel ingevoerd, maar op basis van vrijwilligheid. Volgens het gerechtshof verbieden de wet en de cao's het all-in uurloon niet. De uitbetaling van de vakantiedagen zit al in het uurloon, maar het recht om vakantie op te nemen wordt volgens de rechter op geen enkele manier aangetast. Bovendien speelt mee dat concurrenten ook een all-in uurloon betalen.

Meer hierover weten van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

Bron: NRC Handelsblad 13 maart 2009, Rechtbank Haarlem 13 maart 2009, LJN BH5921 Gerechtshof Amsterdam 27 oktober 2009 LJN BL4256