Internetten op werk goed voor productiviteit

Door: Marilet Hollants - 25 februari 2010

Surfen op internet onder werktijd maakt werknemers productiever. Regelmatig YouTube-filmpjes bekijken of langs Facebook surfen maakt mensen 9 procent productiever op het werk dan zij die dat niet doen. Dit stelt professor Brent Coker van de universiteit van Melbourne na onderzoek onder 300 personen. Bedrijven spenderen miljoenen aan software om sociale netwerksites of online winkelen te blokkeren, omdat zij in de veronderstelling verkeren dat het verlies aan arbeidsproductiviteit een enorme kostenpost betekent.

Concentratie
Dit is echter niet altijd het geval, aldus professor Coker. Volgens hem helpt pauzeren door leuke te websites bezoeken werknemers daarna weer geconcentreerder te kunnen werken. Het hoofd komt tot rust, waardoor werknemers erna weer productiever zijn.
Ongeveer 70 procent van de werknemers surft regelmatig ter ontspanning op het internet. Het populairste werkontwijkende gedrag is het zoeken van informatie over producten en het bezoeken van nieuwswebsites. Het spelen van spelletjes en het bekijken van filmpjes zijn ook populaire vormen van het zogeheten ‘plezierinternetten'.
De arbeidsproductiviteitstoename geldt alleen als mensen minder dan 20 procent van hun werktijd aan dit tijdsverdrijf besteden, hierboven neemt de productiviteit juist af.

Meer hierover weten van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

Bron: Volkskrant, 4 april 2009