Kamp: 'Ontslagplannen afzwakken'

3 september 2012

'Kleine revolutie' als ontslagrecht überhaupt verandert

Demissionair minister Henk Kamp van Sociale Zaken (VVD) houdt er nu al rekening mee dat een nieuw kabinet zijn voorstel voor versoepeling van het ontslagrecht zal afzwakken. Dat zei hij op de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor een zaal nieuwe arbeidsrechtstudenten.

SP en PVV willen helemaal niets. PvdA en ChristenUnie willen een gematigde vorm. We zullen moeten onderhandelen met de gematigde partijen. Ik verwacht dat daar iets uit gaat komen,' aldus Kamp.

In zijn voorstel, dat zijn basis vindt in het door vijf politieke partijen gesloten Lenteakkoord, krijgen werknemers bij ontslag nog maar een kwart maandsalaris per dienstjaar mee. Nu varieert de vergoeding afhankelijk van leeftijd tussen een half en twee maandsalarissen per dienstjaar. Ook kunnen werkgevers in het plan straks zonder goedkeuring vooraf van werknemers af en worden de twee huidige routes via de kantonrechter of via het UWV samengevoegd tot één ontslagroute.

Kamp zei politieke consensus te verwachten op dat laatste punt. Maar over de hoogte van de ontslagvergoeding zal hij in een mogelijke kabinetsformatie met de PvdA concessies moeten doen. De sociaaldemocraten willen de ontslagvergoeding aftoppen op € 75.000, zoals vakbonden en werkgevers eerder overeenkwamen.

De UvA-studenten waren kritisch over de kabinetsplannen om het ontslagrecht te versoepelen. Zo merkten enkele van hen op dat geld voor scholing pas na het ontslag beschikbaar komt terwijl de investering dan eigenlijk te laat komt. Ook waren er zorgen over de positie van ouderen. Voor sommigen ging Kamp juist niet ver genoeg met zijn versoepeling door het afspiegelingsbeginsel bij ontslag in stand te houden. Maar de VVD-minister noemde het ‘al een kleine revolutie' als de politiek er het komende jaar in slaagt het ontslagrecht aan te pakken.

Meer weten over ontslagrecht van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg? 

Bron: Financieel Dagblad 31 augustus 2012