Wie betaalt de gipsvlucht?

Door: Mark Diebels - 6 november 2009

Als een werknemer tijdens wintersport zijn been breekt dan dekt de reisverzekering meestal de gipsvlucht terug. Maar hij kan dan ook een aantal weken niet werken. De werkgever is verplicht tijdens deze ziekteperiode het loon door te betalen, meestal 100%.

Dat wekt bij werkgevers geregeld irritatie op omdat zij wel de lasten dragen, terwijl het ongeval is gebeurd zonder dat zij daar iets aan konden doen. In de landen om ons heen is de werkgever alleen verantwoordelijk voor arbeidsongeschiktheid die verband houdt met het werk. Nederland is redelijk uniek: ook privé-oorzaken voor arbeidsongeschiktheid zijn voor rekening van de werkgever. Er is één escape: als de werknemer zijn ziekte opzettelijk veroorzaakt dan hoeft de werkgever niet te betalen.

Veel werkgevers hebben geprobeerd onder deze uitzondering te vallen. Een bekend voorbeeld is de werknemer die herhaaldelijk voetbalblessures had. De werkgever vroeg hem daarmee te stoppen, waarna hij ging zaalvoetballen, wat nog veel blessuregevoeliger is. Toen de werknemer ondanks nieuwe waarschuwing toch doorging en weer geblesseerd raakte, betaalde de werkgever niets uit. De rechter vond niet dat er opzet in het spel was. Daarvoor is namelijk nodig dat de werknemer iets doet, met het doel arbeidsongeschikt te worden. Ook ziekteperiodes vanwege sterilisatie of deelname aan het programma ‘Make me beautiful' waren volgens de rechter niet opzettelijk veroorzaakt. Een ski-ongeval valt hier dus zéker niet onder: de wet is een dode letter, de werkgever moet gewoon betalen.

Mark Diebels

Bron: Tilburgse Koerier

Neem voor meer informatie contact op met: