'Minister Kamp maakt onrechtmatig ontslag mogelijk'

20 april 2011

Veel kritiek op voorgenomen wijziging ontslagbeleid.

Werkgevers krijgen, als het aan minister Kamp van Sociale Zaken ligt, straks meer mogelijkheden 'vast' personeel in te ruilen voor flexwerkers. De minister en het UWV passen de uitvoeringsregels binnen het Ontslagbesluit aan. Werkgevers krijgen in de nieuwe uitvoeringsregels een ontslagvergunning van het UWV als het inruilen van vast werk door flexwerkers nodig is voor een ‘doelmatige bedrijfsvoering'. Daarbij gaat het om bedrijven die een fluctuerend aantal opdrachten hebben en dat niet met vast personeel kunnen opvangen, of om bedrijven die aannemelijk kunnen maken dat ze met een vast personeelbestand niet kunnen concurreren.


De regels worden aangepast omdat het UWV, die toestemming moet geven voor ontslag, steeds vaker verzoeken krijgt om vast personeel in te mogen ruilen voor flexwerkers, en het ontslagbeleid in verschillende regio's anders wordt uitgelegd. Nieuwe regels moeten de uitvoering in het hele land weer gelijktrekken.

De Kamer is kritisch over de maatregel. Gedoogpartner PVV is tegen elke aanpassing van het ontslagrecht - ‘handen af van het ontslagrecht', sprak Kamerlid Ino van den Besselaar dreigend. Volgens Van den Besselaar bevindt Kamp zich met de aanpassing op een ‘hellend vlak' door ‘onrechtmatige ontslagvergunningen' mogelijk te maken. Ook andere fracties zien de nieuwe beleidsregels kritisch tegemoet; ze vrezen dat werkgevers op deze manier een ‘sluiproute' hebben gevonden om te snijden in het personeelsbestand, terwijl het werk er nog wel is.

Kamp ontkent dat de nieuwe uitvoeringsregels een wijziging van het beleid inhouden. Volgens de VVD'er zijn de aanpassingen mogelijk binnen het huidige Ontslagbesluit en vormen ze daarom geen nieuw beleid.

Meer weten over ontslagbeleid en flexwerk van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

Bron: Opmaat arbeidsrecht- nieuwsbericht 2011/193

Neem voor meer informatie contact op met: