Ontslag in de film

Door: Mark Diebels - 6 september 2009

In de film ‘Alles is Liefde' kreeg acteur Thomas Acda ruzie met zijn voorman omdat hij als bouwvakker een paar keer te laat was gekomen. ‘Zo hoef jij niet meer terug te komen' zei de voorman, waarop Thomas Acda riep: ‘Prima' en wegliep. Ontslag dus volgens de filmmakers. Een filmmoment maar een situatie die ook in de praktijk regelmatig voorkomt.


Ik herinner me een zaak waarin een werknemer -toevallig ook een bouwvakker- tijdens een woordenwisseling met zijn baas riep ‘Voor mij hoeft het zo niet meer', waarna hij boos naar huis ging. De baas stuurde dezelfde middag nog een briefje waarin het ‘ontslag' werd bevestigd. Later kreeg de werknemer spijt en vertelde dat het nooit zijn bedoeling was geweest om ontslag te nemen. Hij had iets geroepen in een opwelling en wilde daarop terugkomen. De wet, en ook de rechter, beschermde hem: alleen als een werknemer ‘duidelijk en ondubbelzinnig' ontslag neemt is dat rechtsgeldig. Als iets wordt geroepen ‘in het heetst van de strijd' dan mag je daar niet op vertrouwen. De werkgever moet in zo'n situatie dus controleren of de werknemer meent wat hij zegt. De werknemer zou er bij zo'n ‘ontslag' nog tot drie jaar later op terug kunnen komen.


Het filmontslag is natuurlijk prima, maar als Thomas Acda in het echt zo zou worden ontslagen, moet hij toch even een advocaat inschakelen...

Mark Diebels

Bron: column Tilburgse Koerier