Strenge aanpak uitzendbureaus

7 februari 2011

Ook inleners mogelijk onder vuur.

Sinds jaar en dag probeert de Arbeidsinspectie malafide uitzendbureaus aan te pakken. Nog steeds worden veel (Oost-Europese) werknemers namelijk onder het minimumloon betaald. Hun huisvesting laat bovendien regelmatig veel te wensen over.

Omdat de branche er zelf onvoldoende in lijkt te slagen het kaf van het koren te scheiden, en malafide bureautjes nog steeds voorkomen, wil de regering een verplicht certificaat invoeren. Het eigen brancheregister van netjeswerkende uitzendbureau's (www.normeringarbeid.nl) blijkt niet goed genoeg. Een verplicht certificaat zou dan werken als een soort vergunning: zonder zo'n document mag niet meer als uitzendbureau worden gewerkt.

Inleners ontmoedigen

Een aantal jaren geleden zijn de boetes op inlenen van illegale uitzendkrachten al flink verhoogd naar
€ 8.000,- voor particulieren en € 16.000,- voor bedrijven. Als nieuwe stok achter de deur wil minister Kamp van Sociale Zaken nu onderzoeken of bedrijven die twee keer gebruik hebben gemaakt van een dubieus bureau kunnen worden gesloten.

Voor ondernemers blijft het dus zaak om goed op te letten bij het inschakelen van een uitzendbureau. Bij de Randstad's en Tempo team's van deze wereld bestaat nog steeds het kleinste risico op brokken.

Meer weten over regels rond uitzendwerk van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

Bron: Opmaat Arbeidsrecht nieuws 2011/59

Neem voor meer informatie contact op met: