Geen langer zwangerschapsverlof

10 december 2010

Europa ziet niets in verlenging.

De voorgestelde verlenging van het zwangerschapsverlof naar twintig weken is naar de prullenbak verwezen. Dat bleek afgelopen week op een bijeenkomst van de Europese ministers van Sociale Zaken. Vrijwel alle lidstaten, waaronder Nederland, zijn tegen een langer zwangerschapsverlof en de invoering van een vaderschapsverlof van twee weken. Het Europees minimum van veertien weken is voldoende, stellen de ministers.

Nederland heeft nu zestien weken verlof voor aanstaande moeders. Dat is genoeg, want slechts vier procent van de nieuwe moeders heeft langer nodig om te herstellen van de bevalling en voor hen is de Ziektewet een goed vangnet, aldus minister Kamp. Langer verlof is daarbij ook nog eens prijzig: de vier weken extra kosten de samenleving ruim 300 miljoen euro extra.

GroenLinks in het Europarlement, één van de grootste voorstanders van langer verlof, reageerde teleurgesteld. De gedachte dat langer zwangerschapsverlof ‘te duur' zou zijn is ‘onverantwoord'. Uit een persbericht: ‘Investeren in een moderne verlofwet waarin een baan goed te combineren is met de zorg voor kinderen door moeders én vaders, komt de arbeidsparticipatie ten goede. En dat stimuleert onze economie'.

Meer weten over zwangerschapsverlof van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

Bron: Opmaat arbeidsrecht nieuws 2010/577