Arbeidsdeelname ouderen en vrouwen neemt toe

19 november 2010

Niet alleen meer maar ook langere deelname.

Een van de sociale doelstellingen van de afgelopen jaren is het verhogen van de arbeidsdeelname van vrouwen en ouderen. Om ervoor te zorgen dat het sociaal stelsel betaalbaar blijft moeten meer mensen aan de slag en moeten zij langer aan de slag. Belangrijke categorieen waar 'winst' te halen is zijn vrouwen en ouderen. Via bijvoorbeeld kinderopvangregelingen, de Wet arbeid en zorg en fiscale maatregelen wordt de arbeidsdeelname van deze groepen bevorderd.

Uit cijfers blijkt dat dit succes heeft. De arbeidsparticipatie van vrouwen is in 2006 voor het eerst uit gekomen boven de 75 procent. In 2008 kwam zelfs de 80 procent in het vizier. Vrouwen zetten in participatie huninhaalrace op mannen voort. Ook is bij vrouwen de kleine deeltijdbaan van minder dan 12 uur duidelijk op zijn retour, ten gunste van de middelgrote en grote deeltijdbanen. Dus meer vrouwen aan het werk, voor meer uren.

Bij de arbeidsparticipatie van ouderen kwam in 2008 vervroegd uittreden minder vaak
voor dan in de jaren negentig van de vorige eeuw. In de leeftijdscategorie 60-64 jaar is
de arbeidsdeelname van mannen aanzienlijk gestegen, maar die van vrouwen in die leeftijdscategorie blijft hier nog altijd sterk bij achter.

Meer weten over deeltijd en arbeidsdeelname van een arbeidsrechtadvocaat in Tilburg?

Bron: Trendrapport Aanbod van Arbeid 2009 SZW