Eerste gedupeerde zzp'ers krijgen gelijk

27 augustus 2010

UWV betaalt al € 410.000,- terug.

Na onderzoek door Ruud Vreeman hebben de eerste 99 gedupeerde zzp'ers een terugbetaling ontvangen van het UWV. Het betreft hier de groep zelfstandigen die sinds 2004 vanuit een WW-situatie voor zichzelf is begonnen. Daarover hadden zij verkeerde informatie gekregen van het UWV: de zelfstandigen dachten met behoud van uitkering, het UWV stopte echter de uitkering of vorderde bedragen terug, met boete. De zzp'ers zouden naar de mening van het UWV hebben gefraudeerd.

De Nationale Ombudsman heeft daarop een onderzoek ingesteld. Hij was uiteindelijk van mening dat de zzp'ers te zwaar werden getroffen door de sancties van het UWV, vanwege de foute voorlichting. Uiteindelijk heeft het Ministerie van Sociale Zaken besloten de claims van gedupeerde zelfstandigen te onderzoeken en zo nodig terug te betalen.

Van de in totaal 1.500 klachten is pas een derde onderzocht. Daarvan zijn er inmiddels 285 definitief gegrond en volgt terugbetaling. De eerste 99 betalingen zijn al gedaan. De klachten van 267 zzp'ers zijn afgewezen.

Meer weten over zzp rechten, van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg?

Bron: Brief Minister Sociale Zaken 18 augustus 2010