Minister De Jager vereenvoudigt ondernemersaangifte

6 mei 2010


Minister De Jager van Financiën vereenvoudigt de elektronische aangifte voor vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting voor ondernemers. De uitvraag van gegevens in de aangifte over 2010 wordt met maar liefst de helft teruggebracht. Minister De Jager: "Ik ben blij met deze volgende stap in de vereenvoudiging, de helft minder gegevens invullen scheelt een ondernemer veel tijd en geld."

betere aansluiting bij ondernemersadministratie
Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door de aangifte beter aan te laten sluiten bij de ondernemersadministratie. Zo hoeven ondernemers niet meer de gegevens van de commerciële jaarrekening in hun aangifte op te nemen. Dit betekent dat bijvoorbeeld gegevens over de inventaris, voorraadwaardering en onderhandse leningen niet meer hoeven worden ingevuld.

De nieuwe aangifte wordt beschikbaar gesteld in het formaat van de toekomst: XBRL. Voorlopig kan de aangifte evenwel ook nog in het bestaande XML-formaat worden aangeleverd.
Ondernemers die aangifte doen via een belastingadviseur die een zogeheten convenant horizontaal toezicht met de Belastingdienst heeft afgesloten, kunnen overigens met nog minder gegevens volstaan. Deze ondernemers kunnen een nog kortere versie indienen in XBRL-formaat. De Belastingdienst heeft er samen met ondernemers, fiscaal intermediairs, softwareleveranciers en het programma SBR (Standard Business Reporting) aan gewerkt om de administratieve lasten verder te verlichten.

Meer hierover weten van een advocaat arbeidsrecht in Tilburg? 

Bron: Nieuwsbericht Ministerie van Financi?´n/Belastingdienst, 26 april 2010