It’s all in the name: verwarringsgevaar dreigt?

Door: Leo van Osch - 29 januari 2019

Het oog van onze advocaat Leo van Osch viel op wederom een handelsnaamzaak: deze keer was Steel Solutions niet blij met SSI Steel Solutions. Leo bekijkt of volgens de rechter er sprake was van verwarringsgevaar voor de (potentiële) klanten van SSI Steel Solutions en Steel Solutions.

Ja, je snapt het wel: het bedrijf Steel Solutions in Maastricht maakte bezwaar tegen de handelsnaam SSI Steel Solutions International in Hardinxveld-Giessendam.

Het uitgangspunt van de wet is duidelijk: het is verboden een jongere handelsnaam te voeren die  verwarringsgevaar oplevert.

Daar is hier op het eerste gezicht sprake van, maar daarmee ben je er niet.  Er moet ook worden gekeken naar de aard van de ondernemingen, dat wil zeggen welke werkzaamheden worden nu precies uitgevoerd. Er moet ook worden gekeken naar de plaats van vestiging van (beide) bedrijven. Dat laatste aspect is tegenwoordig minder belangrijk omdat immers het internet voor iedereen toegankelijk is en het voor het overgrote deel van de dienstverlening niet meer zoveel uitmaakt waar een bedrijf gevestigd is.

Het eerste aspect was voor de rechter in kortgeding dan ook het belangrijkste. Wat bleek: in Limburg  hielden ze zich met name bezig met bemiddeling bij vervoer en opslag van staalproducten, douaneformaliteiten et cetera. In Zuid-Holland beoefenden ze een andere tak van sport: het bedrijf houdt zich bezig met processen rondom staal verwerken, zoals autogeen lassen, plasmasnijden et cetera.

Ook al zouden dus klanten mogelijk in Maastricht uitkomen in plaats van Hardinxveld-Giessendam dan nog, zo oordeelde de rechter, is de aard van de werkzaamheden zo verschillend  dat het gevaar van verwarring onaannemelijk is.