Twinkeltje / 'T Winkeltje: wie mag blijven in Uden?

Door: Leo van Osch - 30 juli 2018

Ruzie in de straten van Uden: niet fysiek, maar een geschil in de zin van de Handelsnaamwet.  Onze advocaat Leo van Osch vertelt er meer over.

Kledingzaak ‘t Winkeltje in Uden verzette zich tegen de komst van een collega middenstander die in dezelfde straat onder de naam Twinkeltje nagenoeg dezelfde producten wilde verkopen. 
Twinkeltje ging merkenrechtelijk in de verdediging door te stellen dat de namen auditief, visueel en begripsmatig van elkaar verschilden, maar de rechter bekeek de kwestie met name vanuit de Handelsnaamwet. 't Winkeltje bestond eerder en er was kans op verwarring, gelet op het feit dat de beide winkels in dezelfde straat gelegen waren. 
  
Een van de interessante aspecten van de zaak is dat de naam "Het winkeltje" beschrijvend van aard is. Een kansrijk verweer. Zie bijvoorbeeld de zaak over fysiotherapie Roermondfysio Roermond. Echter, zo oordeelde de rechter, onder verwijzing naar het door Twinkeltje zelf genoemde ‘Parfumswinkel-arrest': als sprake is van een ingeburgerde beschrijvende handelsnaam  is desondanks sprake van verwarringsgevaar. 
  
Omdat ‘t Winkeltje in Uden ingeburgerd was, moet Twinkeltje een andere naam voeren. 

Bron afbeelding.