Handelsnaam Fysio Roermond versus Fysiotherapie Roermond

Door: Leo van Osch - 10 juli 2018

In eerdere artikelen beschreven wij al geschillen tussen twee ondernemingen die nagenoeg dezelfde handelsnaam voeren (Link vs. Linq bijvoorbeeld). Dit is ook het geval in het voorbeeld dat onze advocaat Leo van Osch behandelt: twee fysiotherapeuten in Roermond hadden een geschil over hun gezamenlijke naam.

"Fysio Roermond" verzette zich bij de rechter tegen het gebruik van de naam van concurrent  "Fysiotherapie Roermond". Fysiotherapie Roermond kwam ermee weg.

Dat heeft met name te maken met het feit dat de namen beschrijvend van aard zijn. Je weet meteen waar het over gaat: zie het Artiestenverloningen-arrest.

Of het verstandig is om zo dicht tegen de naam van je concurrent aan te schurken is vraag twee, maar, zo oordeelde de rechter in een uitspraak van 27 februari:

"Het moet voor ieder mogelijk zijn om onder een beschrijvende naam - zoals fysiotherapie Roermond -  te ondernemen. ". Geen verwarring dus in de zin van de Handelsnaamwet.

Het gebruik van de naam zou door bijkomende omstandigheden kunnen worden verboden op grond van onrechtmatige daad. Dat de inwoners van Roermond zich vergissen is elk geval niet zo'n omstandigheid.

Kortom: iets meer fantasie bij het bedenken van een handelsnaam betaalt zich later uit. Denk ook eens aan een merkinschrijving omdat het criterium voor een merkinbreuk net anders ligt dan bij een handelsnaam.

Bron afbeelding