Aandacht voor scheiding en fase 1

Door: Chantal van der Sprong - 1 september 2017

Op 8 september is het de Dag van de Scheiding. De vFAS (vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators) heeft deze dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor deskundige begeleiding en verbetering van het echtscheidingsproces waarbij "goed scheiden" in overleg én met respect voor elkaar voorop staan.

Naar aanloop van de Dag van de Scheiding besteden we deze week dagelijks extra aandacht aan het echtscheidingsproces.

U kunt ook vrijblijvend een afspraak maken voor meer informatie en ter kennismaking. Wij staan u graag te woord.


Scheidingscheck

Denkt u over scheiden? Neem vooral geen overhaaste beslissingen. De ervaring is dat zeker in de beginfase de emoties hoog kunnen oplopen en dat soms gedane zaken geen keer nemen. Twijfelt u of een scheiding de juiste beslissing is? Wij praten graag met u erover of verwijzen u (samen) door. Want hoewel wij familierecht advocaten zijn en veel ervaringen hebben met scheidingen, we begeleiden echt alleen liever mensen wie achter het scheidingsbesluit staan!

 

Stappenplan

Bij een aanstaande scheiding komt veel op kijken. Waar te beginnen en welke methode van scheiden is geschikt? Wij adviseren graag wat te doen en informeren graag over wat u zelf alvast in de voorbereidende fase kunt doen. Klik hier voor de benodigde informatie.

 

Fase 1: De scheidingsmelding

De stap om te gaan scheiden neemt men niet zomaar, vaak gaat hier een lang proces aan vooraf, wat iedere partner op een eigen en andere manier doorloopt. Het is voor de acceptatie van de scheiding en het verloop van het scheidingsproces belangrijk dat partners van elkaar weten waarom de ander de scheiding wenst, hoe hij/zij tot dit besluit gekomen is en dat ieder zicht heeft op zijn/haar eigen aandeel.

Onze ervaring is dat een scheidingsproces gemakkelijker verloopt als partners bereid zijn hierover met elkaar in gesprek te gaan en vooral naar elkaar willen luisteren. Het helpt wanneer men hierover - onder begeleiding - praat en naar elkaar luistert zodat vragen beantwoord kunnen worden en dat soms bepaalde zaken (of emoties) gezegd worden.

Een goede scheidingsmelding helpt om de scheiding te accepteren zodat afspraken ook gemakkelijker tot stand kunnen komen. Het is niet alleen essentieel voor het verloop van de scheidingsprocedure, het helpt ook de toekomstige communicatie en verstandhoudingen te verbeteren en goed te houden.

Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn is het ook belangrijk hen te informeren. Dit kun je het beste doen zodra er meer duidelijkheid bestaat wat de gevolgen van de scheiding zijn voor hen, want net zo goed als voor jou, hebben ook de kinderen vragen en zullen ze mogelijk met gevoelens van angst en onzekerheid te maken krijgen. Het heeft de voorkeur dat je op een bepaald moment samen de kinderen over de aanstaande scheiding informeert. We noemen dit een paraplu gesprek. De advocaat-mediator zal je hierover meer informatie geven en zo nodig samen het gesprek met je voorbereiden. 

Neem voor meer informatie contact op met: