7 tips voor een goed begin van je nieuwe onderneming!

11 augustus 2017

Jaarlijks is er een toename van ZZP'ers na de zomervakantie waar te nemen. Met het einde van de zomervakantie (jammer genoeg) in zicht, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om als ZZP'er (of andere beginnende ondernemer) goed voorbereid te starten.

1. Oriënteer jezelf goed

Wat voor soort bedrijf wil je eigenlijk starten? Wat voor product wil je aan de man brengen? Of welke diensten wil je leveren? Hoogstwaarschijnlijk heb je genoeg ideeën, maar zorg dat je deze concreet hebt gemaakt. Schrijf een ondernemingsplan om de grote lijnen van je toekomstige onderneming vast te leggen. Als je extern financiering aan wil vragen, is een ondernemingsplan in de regel een vereiste.

2. Verken de markt

Onderzoek wat jouw onderneming onderscheidt van zijn toekomstige concurrenten. Dit is belangrijk om inzichtelijk te maken op welke doelgroep je je het beste kan richten.

3. Zorg voor een financieel plan

Wel of geen eigen vermogen om de onderneming te starten: het is belangrijk om duidelijkheid te krijgen over de rendabiliteit van jouw onderneming. Door een financieel plan op te stellen, kan je de risico's en kansen van je onderneming goed inschatten. Daarbij is het ook van belang goed na te denken over risico's die je wil afdekken met een verzekering.

4. Geef de onderneming een identiteit

Jouw onderneming moet bij klanten blijven hangen. Een goede en herkenbare naam is dan ook zeer belangrijk. Wat misschien nog belangrijker is, is de rechtsvorm waarin je de onderneming gaat voeren. Wil je zelf een zaak beginnen? Of zijn er nog (zakelijke) partners bij betrokken? De rechtsvorm kan ook van invloed zijn op een bedrijfsnaam (wel of geen Janssen B.V.?).

5. Regel de administratie

Je bent als ondernemer wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Zorg voor het beginnen van de onderneming dat je op de hoogte bent van de eisen aan deze administratie of besteedt deze taak uit aan een administratief medewerker of extern administratiekantoor.

6. Voldoe aan alle eisen

Denk bijvoorbeeld aan bepaalde beroepseisen waar je misschien als beroepsbeoefenaar aan moet voldoen, inschrijving bij de KvK en aanmelding bij de Belastingdienst.

7. Denk aan de toekomst

Misschien de meest voor de hand liggende tip: blijf assertief en innoverend. Ga actief op zoek naar nieuwe klanten en ideeën die voor groei van je onderneming zullen zorgen. Uiteraard is het op een goede manier oprichten van de onderneming belangrijk, maar het allerbelangrijkst is natuurlijk een goedlopend bedrijf te hebben en te houden.

Bron: Ondernemingsplein